Ingangseisen: Voltijd studenten die een studie volgen binnen IVG kunnen hun kennis en interesse verbreden. Duale studenten die werkzaam zijn binnen de psychiatrie kunnen in deze minor hun kennis van het vakgebied verdiepen.
Let op!: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers. Daarom is er een eerdere sluitingsdatum, namelijk 13 mei 2024.
Na deze sluitingsdatum zal er geloot worden en krijg je bericht of je ingeloot bent. Indien je niet ingeloot bent, kun je nog een alternatieve minor kiezen. Schrijf je dus uiterlijk 13 mei 2024 voor 09.00 uur in voor de minor in Osiris Student.
Door de huidige ambulantisering binnen de geestelijke gezondheidszorg verblijven steeds minder mensen met psychiatrische klachten in instellingen. Hierdoor krijgen veel zorgprofessionals in hun beroepspraktijk te maken met mensen met psychiatrische problematiek. In deze minor krijg je middels diverse onderwijsvormen (zoals hoorcolleges, werkgroepen en vaardigheidstrainingen) les over het psychiatrische werkveld. Je krijgt niet alleen inhoudelijk kennis over de psychiatrie aangeboden, maar je wordt tegelijkertijd getraind in gespreksvaardigheden. Hierdoor krijg je praktische handvatten voor het werken met mensen waarbij (mogelijk) sprake is van psychiatrische problematiek binnen je eigen beroepspraktijk. Doe je de voltijdroute van de minor? Dan kun je je ook gaan opmaken voor het uitvoeren van een interessant project, gericht op zorgvragers met psychiatrische problematiek. Je gaat een praktijkgericht onderzoek uitvoeren binnen een psychiatrische instelling. De minor is voor voltijd studenten gericht op een verbreding van hun kennis over de psychiatrie, zodat zij dit later beter kunnen inzetten binnen hun eigen beroepspraktijk. De minor voor de duale student is specifiek gericht op studenten die werken binnen de psychiatrie, waarbij er meer aandacht is voor de verdieping binnen het psychiatrisch werkveld.
Deze minor is interessant voor alle studenten die in de toekomst binnen de gezondheidszorg aan het werk gaan en te maken krijgen met zorgvragers met een psychiatrische achtergrond en hulpvraag.
Alyssa Groeneveld
Jennifer Esser
Student Alyssa Groeneveld:
Bij het oriënteren naar welke minor ik wilde kiezen waren de docenten van de minor psychiatrie zo ethousiast, dat ik dat zelf ook werd. De psychiatrische kant van de zorg heeft altijd mijn interesse gehad en deze combinatie maakte de keuze voor mij vrij makkelijk.
Ik ben van mening dat je in de opleiding HBO-V te weinig leert over psychiatrische aandoeningen en ziektebeelden. Dit wordt gedurende de minor meer dan goed gemaakt. Je leert zoveel!
Je merkt ook dat de docenten over veel kennis en ervaring bezitten. Dit weten zij dan ook enthousiast over te brengen op de studenten. Hoorcolleges, samenwerkingsprojecten, uitstapjes, de lessen en opdrachten binnen de minor zijn lekker divers wat het extra leuk maakt.
De minor psychiatrie is een super leerzame periode waarvan ik nu al weet dat hij van grote waarde zal zijn in mijn verdere loopbaan!
Student
Jennifer Esser:
Ik doe de minor 'Psychiatrie in de praktijk van alle dag'. Ik heb voor deze minor gekozen, omdat mijn interesse in mijn voorgaande studiejaren steeds meer gegroeid is in de richting van psyhiatrie.
In het eerste jaar kreeg ik les over de ziektebeelden binnen de psychiatrie, maar miste ik de diepgang. Ik hoopte die diepgang bij deze minor te krijgen en meer te leren over mijn plek als toekomstig verpleegkundige binnen de psychiatrie. Hoe zien mijn werkzaamheden er als verpleegkudige bijvoorbeeld uit? Welke werkplekken zijn er?
Tijdens deze minor heb ik zeker de verdieping gekregen die ik verwachtte. De college over psychopathologie vond ik het leukst. De docenten vertellen erg enthousiast en weten op alle vragen een antwoord. Binnen het grote project maak je kennis met de praktijk van psychiatrie.
Erg leuk om gekoppeld te zijn aan een praktijk en daar het onderzoek uit te voeren. Je krijgt van alles wat mee en hebt daardoor de mogelijkheid zelf een richting binnen de psychiatrie te gaan kiezen. Het is namelijk zo breed!
'Erg leuk om gekoppeld te zijn aan een praktijk en daar het onderzoek uit te voeren'