Ingangseisen: De minor is bedoeld voor studenten Medische Hulpverlening, Verpleegkunde, Integrale Veiligheidskunde en studenten van andere opleidingen met aantoonbare affiniteit met de inhoud van deze minor hebt.
Let op: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers. Daarom is er een eerdere sluitingsdatum, namelijk 13 mei 2024.
Na deze sluitingsdatum zal er geloot worden en krijg je bericht of je ingeloot bent. Indien je niet ingeloot bent, kun je nog een alternatieve minor kiezen. Schrijf je dus uiterlijk 13 mei 2024 voor 09.00 uur in voor de minor in Osiris Student.
Een pandemie zoals corona, een overstroming of droogte door de klimaatverandering of terreurdreiging. Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen neemt de kans op rampen en crises toe in Nederland. Weet jij wat je moet doen als hulpverlener onder rampomstandigheden? Dat staat centraal in de minor Minor or major disaster. In het bijzonder in de regio Rotterdam is de kans op calamiteiten groot. De regio heeft te maken met grootstedelijke problematiek, de aanwezigheid van de chemische industrie en natuurlijk het immense havengebied. Daarom is het van belang voor hulpverleners in de zorg om onder rampomstandigheden, binnen de keten van hulpverlening, zorg te kunnen verlenen.
Door het volgen van deze minor verrijk je je kennis en vaardigheden op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Deze kennis doe je op tijdens inhoudelijke colleges, maar ook door het volgen van trainingen en oefeningen in verschillende scenario’s.
Samen met jouw medestudenten doe jij literatuuronderzoek en voer je een onderzoek uit op het gebied van rampbestrijding en crisisbeheersing. Opdrachtgevers zijn onder andere de Veiligheidsregio Rotterdam en Veiligheidsregio Haaglanden.
Tijdens de minor ga je met elkaar een multidisciplinair rampscenario schrijven en organiseren voor diverse hulpdiensten. De multidisciplinaire oefening presenteer je als training aan diverse hulpdiensten en de daadwerkelijke uitvoering vindt plaats op het nationaal CBRN trainingscentrum van defensie in Vught.
‘Gastdocenten zijn echt in het werkveld actief’
Joost Damen
Interview minor 'Minor or major disaster’
‘Gastdocenten zijn echt in het werkveld actief’ Integrale veiligheidskunde heet de opleiding die Jeanine Goedegebuure en Joost Damen volgen, beide aan de Avans Hogeschool in Breda. Voor hun minor ‘verhuisden’ de twee vierdejaars naar Rotterdam, met dezelfde reden. ‘Ik heb voor Minor or major disaster gekozen als opstap naar een toekomst in crisisbeheersing en crisismanagement’, zegt Joost. En Jeanine: ‘Ik wil graag meer leren over crisismanagement.’ De minor trekt studenten van verschillende studierichtingen, zoals Integrale veiligheidskunde, Verpleegkunde, Medische hulpverlening, Communicatie en Forensisch onderzoek. Positief, vindt Joost. ‘Je leert veel van medestudenten die verschillende opleidingen volgen. Ik heb gemerkt hoeveel baat ik erbij heb gehad dat ik in een groep zat met twee verpleegkundigen en twee medisch hulpverleners.’ Tijdens de minor gaan de aanstaande crisismanagers aan de slag met echte opdrachten, zoals één in samenwerking met CBRN Defensie en een bedrijf of zorginstituut. Jeanine: ‘In ons geval is dit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Tijdens het onderzoek leg je veel contacten met mensen in het werkveld. Het leuke aan de minor vind ik ook de vele gastdocenten die echt in het werkveld actief zijn en veel actuele voorbeelden aandragen.’
Crisis naspelen
Het crisisscenario dat de projectgroepen uitwerken, wordt aan het eind van de minor ook echt uitgevoerd. Jeanine: ‘Tijdens deze dag wordt een daadwerkelijke crisis nagespeeld in samenwerking met hulpdiensten en overheidsorganisaties. Die zal dit jaar online zijn in verband met corona. Maar ik durf te zeggen dat we een uitdagend scenario hebben geschreven!’ ‘Een vergroting van zijn carrièrekansen’, noemt Joost de deelname aan de minor. ‘Voor mijn toekomstige beroep is dit bijna noodzakelijk. Door deze minor heb ik veel geleerd over de coördinerende functie die je hebt. Dat vind ik een mooie toevoeging aan mijn huidige opleiding.’ Jeanine: ‘Ik ben blij dat ik deze minor heb gekozen. Ik heb veel dingen geleerd: begrippen en structuren, maar ook onderlinge verbanden tussen diensten en opschalingsmodellen.’
Jeanine Goedegebuure
Sharon Neven, vierdejaarsstudent Medische Hulpverlening, Hogeschool Rotterdam
'Ik heb voor deze minor gekozen omdat ik later op de ambulance wil gaan werken en daarom meer kennis over grootschalige incidenten wil krijgen.'
Artikelen over de rampoefening studiejaar 2019-2020 “De fakkelaar” In een met rook gevuld metrostation liggen links en rechts mensen met ernstige brandwonden. Op het perron een man met een fakkel, de dader. Dit was in het studiejaar 2019-2020 het uitgangspunt van een grote rampoefening, bedacht en georganiseerd door studenten van deze minor. Luister het interview op NPO Radio 5 met Arie de Jong (student) en Caroline van Asten (docent) over de minor en deze rampoefening
Of lees het artikel dat Dutch Defence Press over deze oefening heeft geschreven