Ben je als logopedist op zoek naar meer verdieping op het gebied van taal of taalstoornissen? Deze minor biedt jou de nieuwste inzichten op het gebied van taal(stoornissen) en meertaligheid binnen de logopedie. Als logopedist ben je expert in het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van communicatieproblemen. Stoornissen in de communicatie worden nog ingewikkelder wanneer de cliënt meerdere talen spreekt.
Deze minor biedt verdieping in de logopedisch inhoudelijke aspecten van meertaligheid binnen alle stoornisgebieden, zoals dynamische testen en het inzetten van tolken. Je krijgt de gelegenheid om jezelf te verdiepen in talige onderwerpen binnen de logopedie. Je werkt aan basiskennis over lees- en spellingsvaardigheden en hoe je omgaat met laaggeletterdheid van een volwassen cliënt.
Ook staat het oudere kind (vanaf 7 jaar) met een TOS centraal. Denk hierbij aan het onderzoeken en behandelen van syntaxis en pragmatiek bij deze doelgroep. Daarnaast werk je samen met medestudenten aan een uitdagend minorproject wat gerelateerd is aan taal en/ of meertaligheid.
Door deze minor ben je nog beter voorbereid op de uitdagingen die de toenemende diversiteit in de zorgpraktijk met zich meebrengt.
Ingangseisen: Deze minor is alleen toegankelijk voor Logopediestudenten.
Sophie van Atten
Interview minor 'Meertaligheid’
Als ze in het tweede jaar van de studie Logopedie stage loopt bij Vluchtelingenwerk, komt Sophie van Atten in aanraking met mensen die meer talen spreken. Haar interesse voor de minor Meertaligheid is gewekt. Opvallend of niet: ook Roos Visser krijgt die interesse mee na een stage op basisscholen met meerdere culturen. ‘Diversiteit interesseert mij enorm. Ik vind het belangrijk om mezelf goed te kunnen inleven in de normen en waarden van een ander. Vooral in de communicatie met mensen tijdens het werk als logopedist’, verwoordt derdejaars Logopedie Roos haar motivatie. De minor helpt daarbij, merkt Sophie (ook derdejaars). ‘Ik weet nu dat ik mijn eigen bril soms moet afzetten en moet kijken door de bril van een cliënt. Hierdoor kan ik een behandeling het beste op die cliënt richten.’ Tijdens haar stage hielp Sophie meertalige mensen die moeilijkheden hebben met articuleren. ‘De minor vind ik zeer nuttig, omdat je in elk vakgebied van de logopedie met meertaligheid te maken kunt krijgen.’
Portfolio en project
Wat zijn de ervaringen van Roos? ‘Ik vind de stof afwisselend. Je leert niet alleen meer over andere culturen, religies en tradities, ook over je eigen cultuur en jouw blik op de wereld en hoe die blik kan verschillen met die van een ander.’ Sophie: ‘We werken aan een portfolio. Elke week krijgen we een opdracht: een interview doen, een verslag schrijven of een filmpje maken. Naast het portfolio ben je bezig met een project. Je krijgt een opdrachtgever met een idee of een probleem en je gaat met medestudenten meedenken.’ Sophie weet nog niet in welk vakgebied zij later aan de slag wil. ‘Dit is een minor die bij alle vakgebieden van toepassing is. De minor gaat mij helpen in de communicatie met cliënten, zodat we een goede cliënt/therapeut-band kunnen opbouwen.’ En Roos: ‘Voor mij is de toegevoegde waarde: een minder grote blinde vlek voor het nog onbekende, door mijn opvoeding, afkomst en privileges.’
Roos Visser