Ingangseisen: De minor Echografie is een verdiepende minor voor de opleiding Verloskunde, in de eerste plaats bedoeld voor studenten Verloskunde. Studenten vanuit andere opleidingen die willen deelnemen aan de minor echografie dienen te beschikken over basiskennis van en interesse in de verloskunde en vooraf contact op te nemen met de coördinator van de minor Echografie.
Let op: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers. Daarom is er een eerdere sluitingsdatum, namelijk 26 april 2024.
Na deze sluitingsdatum zal er geloot worden en krijg je bericht of je ingeloot bent. Indien je niet ingeloot bent, kun je nog een alternatieve minor kiezen. Schrijf je dus uiterlijk 26 april 2024 voor 09.00 uur in voor de minor in Osiris Student.
Wil jij de basisprincipes van echoscopie leren? Kies dan voor de minor Echografie. Je leert wat er komt kijken voor het maken van een tweede trimester-echo. Je bepaalt de ligging van de foetus en de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en je leert de biometrie te beoordelen. Naast hoor- en werkcolleges krijg je praktijklessen. We hebben er op de hogeschool een ‘studenten echo-poli’ voor, waar zwangere vrouwen gratis kunnen deelnemen aan een echo-onderzoek. Daarnaast ga je aan de slag met een realistische onderzoeksvraag van een externe opdrachtgever en werk je deze uit in projectvorm.
Studenten die de minor echografie hebben behaald, ontvangen een deelnamebewijs 'Echoscopie Basis, liggingsbepaling' van Fontys Hogeschool Eindhoven. Dit bewijs geeft de student voorrang bij plaatsing voor de post-HBO cursus Echoscopie Obstetrie Basis aan Fontys Hogeschool.
Als je ook het certificaat van die cursus hebt, krijg je toegang tot het register Echoscopie Verloskunde van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).
Laura Philippi
Interview minor ‘Echografie’
’Dit onderzoek draagt bij aan betere zorg in de verloskundige keten’
Alleen maar verstand hebben van verloskunde vindt Lori van Velzen niet genoeg voor haar toekomstige beroep. Daarom koos ze voor de minor ‘Echoscopie’, als voorbereiding op de opleiding tot echoscopiste. Ook medestudente en derdejaars Verloskunde Laura Philippi wil na haar afstuderen die kant op. Het is vooral het contact met aanstaande moeders dat Lori leuk vindt. Elke week - maximaal - twee. ‘We doen de minor met 30 studenten. Er moet genoeg ruimte zijn voor iedereen om te kunnen oefenen.’ Juist die praktijk spreekt Laura aan. ‘Per week zie je verschil in de kwaliteit van je echofoto’s. Iedere week vallen er weer kwartjes. Alles doe je in je eigen kleine groepje, waardoor de docent je écht kan begeleiden.’ Lori: ‘Samen met drie anderen doen we onderzoek naar de ervaringen van vrouwen met een termijnecho. Dit onderzoek draagt bij aan betere zorg in de verloskundige keten.’ Het is niet de enige opdracht, zegt Lori. ‘Tijdens de vaardigheidslessen werk je aan je portfolio. Dat moet voldoende zijn vóór je kunt deelnemen aan de afsluitende vaardigheidstoets. Je maakt dan een echo bij een zwangere vrouw tussen de 20 en 30 weken.’ Laura: ‘Na het inleveren van het portfolio ga je oefenen voor de toets: systematisch door het kind gaan en laten zien dat je weet wat je moet doen om het beste plaatje te maken.’ Spannend, om echo’s te maken bij vrouwen die vol vragen zitten? Lori: ‘Op de poli ben je nooit alleen. Je bent altijd met z’n tweeën om elkaar te helpen. Ik heb mijn vaste echomaatje.’
Leuke voorbereiding
Lori: ‘De minor is een leuke voorbereiding op de vervolgopleiding tot echoscopiste. En Laura: ‘Echo’s kunnen maken zie ik als meerwaarde. De zwangere hoeft niet naar een andere zorgverlener, maar kan bij jou terecht. Bij een zwangere met bloedverlies of andere klachten kun je gelijk even kijken.’
Lori van Velzen
’Dit onderzoek draagt bij aan betere zorg in de verloskundige keten’