Ingangseisen: Deze minor is alleen toegankelijk voor studenten van de opleiding Verpleegkunde.
We moeten af van de focus op ziekte en gezondheid, zegt de Raad voor de Volksgezondheid. Het gaat om gedrag en gezondheid, zeker voor jongeren. Wil je meer kennis en competenties om die doelgroep een gezonde ontwikkeling te geven? Gaat de zorg voor kinderen en jongeren jou aan het hart? De minor Zorg voor kind en jeugd helpt je verder: breed georiënteerd, veelzijdig en vooral inspirerend.
De verschuiving van ‘ziekte’ naar ‘gedrag’ staat niet op zichzelf. De overheid laat de verantwoordelijkheid voor de zorg steeds meer over aan de gemeenten. Dit heeft consequenties voor de zorg aan kinderen en jongeren én voor de zorgprofessionals die met hen werken.
In deze minor ga je aan de slag met vraagstukken uit de praktijk, op het terrein van de zorg voor kinderen en jongeren. De onderwerpen zijn zowel ontwikkeling en ziekte gericht als ook ziekte-overstijgend. Je komt in aanraking met afwisselende, interessante thema’s waar je als hulpverlener kennis van moet hebben om kinderen en jongeren effectief te kunnen helpen. Een deel van de inhoud van deze minor hoort bij de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige van de Erasmus MC Academie. Behaal je de toets van dit onderwijsdeel? Dan krijg je vrijstelling voor een gedeelte van de theoretische opleiding tot kinderverpleegkundige aan de Erasmus MC Academie.

Anika de Vet
Interview minor 'Zorg voor kind en jeugd’
‘Veel kennis valt door de minor op z’n plek’ Dat ze ooit kinderverpleegkundige wil worden, wist ze al vóór haar studie aan Hogeschool Rotterdam. En nu Anika de Vet de minor ‘Kind en jeugd met specifieke zorgbehoeften’ volgt, is ze nog enthousiaster over die keus. ‘Dit was toch een extra test om te kijken of ik dit wel wil. En daar ben ik nu achter gekomen.’ Meer kennis en ervaring opdoen was haar motivatie om voor de minor te kiezen. Anika: ‘In de algemene opleiding voor verpleegkundige op Hogeschool Rotterdam miste ik het kindergedeelte. Hier gaat het alléén maar over moeder en kind. Daarnaast krijgen we les van mensen in het werkveld, zoals artsen, kinderverpleegkundigen en logopedisten. Zij delen hun ervaringen. Ook zijn ze enthousiast over hun eigen vak en nemen de studenten daarin mee.’ Binnen de minor werkt Anika mee aan het vierjarige project ‘Stay on track’. Dat moet bijdragen aan een betere terugplaatsing naar huis en school van jongeren die uit huis zijn geplaatst. ‘Wij gaan met jongeren praten hoe het anders kan. Het leuke hieraan vind ik dat er ook echt iets met jouw bevindingen wordt gedaan. Je werkt immers voor een opdrachtgever. Dat motiveert nóg meer.’
Vrijstellingen bij het Erasmus MC
Een minor is niet iets wat je er ‘even bij doet’, zegt Anika, vierdejaars Verpleegkunde. ‘In het begin dacht ik nog: o, twee dagen les, dat is een rustig half jaar! Maar ik ben er meer tijd aan kwijt dan ik had verwacht.’ Toch is ze onverminderd enthousiast. ‘Veel kennis valt door de minor op z’n plek. En als je alles haalt krijg je na het volgen van de minor vrijstellingen als je je wilt specialiseren tot kinderverpleegkundige bij het Erasmus MC. Handig voor mij.’

