Wil je als professional in zorg en welzijn een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn en over muren van instellingen en domeinen heen daadwerkelijk het verschil maken? Wil je leren hoe je je verhoudt tot kwetsbaarheid, vergankelijkheid en toch het leven volledig kunnen leven?
Je leert met studenten van andere opleidingen over palliatieve zorg en hoe je zorg en ondersteuning kunt geven die op maat aansluit bij al die verschillende mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Het betreft hier zowel de fysieke, sociale, psychische en zingeving dimensie.
In deze minor worden theoretische aspecten belicht, waarbij de praktijk steeds dichtbij is. Eigen inbreng is cruciaal en je wordt daarin steeds uitgedaagd je eigen grenzen te verleggen en jezelf te laten zien. Studenten van alle opleidingen van IvG en ISO zijn van harte welkom.
Heb je vragen over de minor? Stel ze via ivg-minorpalliatievezorg@hr.nl.
Ingangseisen: De minor is toegankelijk voor 3e en 4e jaars-studenten van de volgende opleidingen: Fysiotherapie, Ergotherapie, Logopedie, Mens & techniek, Verloskunde, Diëtetiek, Medische Hulpverlening, Social Work en Verpleegkunde.
Let op: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers. Daarom is er een eerdere sluitingsdatum, namelijk 13 mei 2024. Na deze sluitingsdatum zal er geloot worden en krijg je bericht of je ingeloot bent. Indien je niet ingeloot bent, kun je nog een alternatieve minor kiezen. Schrijf je dus uiterlijk 13 mei 2024 voor 09.00 uur in voor de minor in Osiris Student.
Ambassadeur van de minor Palliatieve zorg, een kwestie van dood en leven:
"Ik ben Marcus Bos. Als HBO-V student kom ik op veel momenten met palliatieve zorg in aanraking. Tijdens het volgen van deze minor heb ik nieuwe inzichten opgedaan.
Ik vind het waardevol om patiënten in de palliatieve fase met deze kennis te ondersteunen. Deze minor is daarom zeker een aanrader!"
Student VT Fysiotherapie
Student VT M&T
Student VT Verpleegkunde
Student OVF Verpleegkunde
"Als ik naar mezelf kijk als persoon ben ik erg gegroeid. Ik heb geleerd om voor mezelf en mijn waardes op te komen. Ook heb ik geleerd om andere disciplines uit te leggen wat mijn vak inhoudt en dat het veel meer is dan oefenen en masseren. Of ik dat ene zaadje heb weten te planten, durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet is dat ik bij de studenten in mijn groepje wel een lichtje heb laten schijnen. Hopelijk gaan er de komende jaren nog veel fysiotherapie studenten zich aanmelden. Want dan zullen ze net als ik leren hoe belangrijk ze zijn." "Palliatieve zorg vind ik binnen de opleiding ergotherapie een veel te onderbelicht onderwerp, terwijl ergotherapeuten daar juist veel in kunnen betekenen.... Ik heb mijn kennis kunnen vergroten over palliatieve zorg in de praktijk, hoe de samenwerking tussen verschillende disciplines in de praktijk verloopt." "Omdat de zorgtechnoloog normaal gesproken niet zo dicht bij de patiënt staat, is het interessant om hier meer over te weten, ik heb geleerd dat de zorgtechnoloog iets kan toevoegen in de palliatieve zorg. Hierdoor heb ik ook meer kunnen leren over de rol van de verpleegkundigen. Persoonlijk zijn vooral de lessen over de kinderpalliatieve zorg en diversiteit me erg bijgebleven." "(...) ook kon ik steun vinden bij (gast)docenten en mijn eigen groepje. Met hen kon ik workshops evalueren en bespreken maar ook praten over school(opdrachten) of persoonlijke zaken. Het deed mij erg goed om te kunnen sparren met elkaar. Dit voelde voor mij ook tijdens de minor als waardevol omdat ik het gevoel had dat deze gesprekken ook ‘echt’ waren en ontstonden uit oprechte interesse." "De gastcolleges over de contextuele benadering, cultuur, overbelasting en het museumbezoek raken mij diep..... de casus was heel complex met veel afwegingen en ethische dilemma’s. Ik was er zo diep over aan het nadenken en beredeneren in die periode dat deze fictieve casus echt begon te leven." "Ook heb ik nu een mooier beeld van palliatieve zorg. Het is niet alleen verdrietig en moeilijk. In de palliatieve fase kun je juist iemand zijn verhaal nog laten doen. Je kan iemand zijn schouder zijn. Je kan iemand voorlichting geven of doorverwijzen en daarmee iemand geruststellen. Je kan de lach op iemands gezicht bezorgen en goede gesprekken hebben. Palliatieve zorg is vooral erg liefdevolle zorg." "Op een dag kreeg ik op de afdeling te maken met een patiënt opgenomen met Covid en zij gaf aan niet meer te willen leven. Op dat moment was ik al bezig met de minor. Waar ik voorheen meer moeite zou hebben met het direct serieus nemen van deze uitspraak, heb ik hier nu juist op doorgepakt. Ik ben met de patiënt het gesprek aangegaan over waar deze wens vandaan kwam en of dit al langer speelde. Zij had hier hele duidelijke redenen voor en was ook vastbesloten. Ik heb de arts hierover geïnformeerd en er heeft een familiegesprek plaatsgevonden waar de patiënt, haar dochters, de arts en ik bij aanwezig waren."